Tein sämpylöitä tänään, kun jouduin jäämään kotiin sairastamaan. Osan raakapakastin eli leivoin taikinan sämpylöiksi, annoin kohota ja pakastin. Välipalaksi paistoin osan sämpylöistä ja tein kinkkutuorejuustolevitettä. Sämpylöiden ohje täältä nimellä Aamiaissämpylät. Tein sämpylöitä kaksinkertaisen määrän ja käytin kuivahiivaa, sillä tuorehiivaa ei jääkaapista löytynyt. Kirjoitan tähän miten sämpylät itse tein. Oli kyllä herkullinen välipala!

 

 

Sämpylät:

6 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

4 rkl öljyä

1-2 tl suolaa

n. 15 dl hiivaleipäjauhoja

 

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää siihen suola ja öljy. Sekoita kuivahiivaa jauhojen joukkoon ja lisää veteen. Alusta taikina. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna kohota puoli tuntia tai pidempään. Jos haluat pakastaa osan sämpylöistä, laita ne leivinpaperin päälle kohoamaan astiaan, jonka voi laittaa pakasteeseen. Anna sämpylöiden pakastua kokonaan, jonka jälkeen siirrä ne pusseihin. Paista 225-250 asteessa noin 10 minuuttia.

 

 

Kinkkutuorejuustolevite:

1/2 pkt Viola paprika-chilituorejuustoa

4 rkl majoneesia

noin 60 g kinkkua

paprikajauhetta

tuoretta persiljaa

kuivattua ruohosipulia

 

Silppua kinkut ja persilja. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi kunnolla sekaisin. Lisää mausteet ja kinkut. Sekoita. Maut tasoittuvat, jos annat levitteen hetken vetäytyä jääkaapissa.