Tämä torttu on sen verran raskasta ettei sitä voi kovin suurta palaa syödä, mutta pienikin pala vielä kyllä suklaanhimon mennessään. Ohje on Fiona Beckettin kirjasta Ystävien kesken. Alunperin ohjeessa oli kardemumman kotia, mutta itse korvasin nämä jauhetulla kardemummalla.

Ohje:

60 g voita

25 g tomusokeria

100 g hasselpähkinöitä

125 g vehnäjauhoja

1 kananmunan keltuainen

Täyte:

1-2 tl kardemummaa

3 dl kuohukermaa

200 g tummaa suklaata

25 g voita

1 rkl kaakaojauhetta

 

Ota voi jääkaapista hyvissä ajoin pehmenemään. Levitä hasselpähkinät pelille ja paahda uunissa 190 asteessa 15 min (kunnes ne on saaneet vähän väriä). Jäähdytä ja rouhi tehosekoittimessa tai terävällä veitsellä hienoksi. Vaahdota voi ja siivilöity tomusokeri. Sekoita joukkoon vajaa puolet hasselpähkinörouheesta ja lisää vähitellen jauhot. Vatkaa kananmuna ja 1 rkl vettä ja lisää taikinaan. Vaivaa hetki ja purista palloksi.

Kauli taikina jauhotetulla pöydälllä hiukan piirasvauokaa suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Laske varovasti voideltuun ja korppujauhotettuun piirasvuokaan ja painele myös vuoan reunoille. Pane jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Pistele pohja haarukalla ja paista uunissa 15-20 minuuttia tai kullanruskeaksi. Anna jäähtyä.

Valmista täyte. Sekoita kerma ja kardemumma ja kuumenna kattilassa miedolla lämmöllä, mutta älä anna kiehua. Ota kattila levyltä ja paloittele joukkoon suklaa. Lisää voi ja loput hasselpähkinät. Kun täyte on vähän jäähtynyt, kaada piirakkavuokaan ja pane jääkaappiin ainakin 2 tunniksi. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.